Startside
Op


 

Gundstrup blokke

Siden 1990’erne har der været indsamlet fossiler fra blokke af hærdnet Kerteminde Mergel, de såkaldte Gundstrupblokke, i en grusgrav ved Gundstrup på Nordfyn. Blokkene er lysegrå eller mørkegrå og er ofte hærdnede, så aftryk af fossiler er bevarede. Gennem mere end 25 år har især Peter Tang Mortensen og Mogens Stentoft Nielsen indsamlet et stort materiale, der i de seneste år er blevet undersøgt af Mogens Stentoft Nielsen og Ingemann Schnetler. en publikation blev publiceret i 2018, og den beskriver en fauna af mollusker på 133 arter. Af disse er 27 nye.

Kerteminde Mergelen er af omtrent samme alder som Lellinge Grønsandet, der især kendes fra Københavnsområdet. Her lå de klassiske lokaliteter Vestre Gasværk og Sundkrogen, og lokaliteterne og deres rige fauna er blevet beskrevet af von Koenen (1885), Harder (1922), Ravn (1939) og Schnetler (2001). Blokke af Lellinge Grønsand kendes fra Klintebjerg og indeholder en del fossiler. Den klassiske lokalitet Lellinge vest for Køge har kun givet ret få fossiler.

Kerteminde Mergelen har Lundsgårds Klint syd for Kerteminde som typelokalitet, men her er fossiler sjældne og dårligt bevarede. Grönwall & Harder beskrev i 1907 en ret rig fauna fra Rugård syd for Grenå, og der kendes også små faunaer fra Basballe på Mols og Svejstrup vest fir Randers. Blokkene fra Gundstrup indeholder en lang række af de molluskarter, som der er fundet ved Rugård og i Lellinge Grønsandet fra Københavnsområdet. Af de 133 arter er ikke mindre end 83 nye for Kerteminde Mergelen, og en del af fundene er blevet erklæret danekræ.

Peter Tang Mortensen flækker Gundstrupblokke i grusgraven

Fossilerne findes ved at flække blokkene. Herved findes aftrykkene, og efter rensning og evt. konsolidering kan der fremstilles afstøbninger med siliconegummi.