Startside
Op

Sangstrup- Karleby Klinter

Foto: Arne Dich 2017

På en flere km lang strækning på Djurslands nordøstkyst danner Danienkalk en lodret klint. Kalken er bryozokalk fra Dan B, altså af samme alder som kalken i Stevns Klint, Bulbjerg, Dania m. v. Den indeholder de typiske fossiler for denne del af Danienkalken: Pigge af søpindsvinene Tylocidaris oedumi, Tylocidaris abildgaardi og Phymosoma, søpindsvinet Echinocorys sulcatus, brachiopoderne "Terebratula" fallax, Rhynchonella incurva, Crania transversa og Terebratulina gracilis, muslingerne Pycnodonte vesicularis, Spondylus danicus og pectinider, stilkstykker af søliljerne Isselicrinus og Bourgueticrinus, randplader af søstjerner og slangestjerner, hajtænder og selvfølgelig mange arter af de bryozoer, der danner bjergarten. Desuden findes der krabber (se nedenfor), ormerør og koraller.

           

           Isselicrinus sp.                                     Metopaster sp.

Nogle af fossilerne fra Sangstrup og Karleby Klinter har en mere eller mindre tydelig rødfarvning, der har været tolket som rester af en oprindelig farvning. Som billederne her viser, kan både søliljer, søstjerneplader og brachiopoder have denne farvning.

 

Dromiopsis elegans fra "krabbelaget" i Sangstrup Klint. Arten er almindelig i Fakse Kalkbrud. Fra dette lag har Henrik Nielsen, Århus indsamlet en rig krabbefauna, bestående af 15 forskellige arter. De kan alle ses på:  

Søren Bo Andersens fossilside

  

           "Terebratula" fallax                              Crania transversa

Hvis bryozokalken splittes ad ved hjælp af glaubersalt og derpå slæmmes, vil man finde mange små arter af f. eks. brachiopoder.