Startside
Op

Cassidae (hjelmsnegle) i Danmarks tertiære aflejringer

Cassidae kaldes på dansk hjelmsnegle. Deres skaller er store med et lavt spir, og slutvindingen er meget stor og afrundet eller ægformet. Yderlæben er fortykket, ofte med tænder på indersiden, og skalsøjlen er ligeledes fortykket og ofte med folder. Der lever ingen repræsentanter for familien i danske farvande, da Cassidae hører til i de varmere have. I Middelhavet lever den velkendte Galeodea echinophora. I Pliocæntidens Nordsø levede arten Galeodea bicatenata (kendes f. eks. fra Kallo i Belgien). Cassidae er kendt siden kridttiden (Senon), men er især almindelige i Eocæn (Pariser Bækkenet og det engelske Eocæn).

Paleocæn

I Danmarks tertiære aflejringer kendes der indtil nu 7 forskellige arter af Cassidae. Der er ikke fundet Cassidae i Fakse. Fra Selandian (Lellinge Grønsand og Kerteminde Mergel) kendes arten Cassidaria elongata.

Cassidaria elongata

Løs blok, Klintebjerg

Eocæn

Fra konkretioner i Lillebælt Leret kendes en ret almindelig hjelmsnegl af slægten Galeodea. Den findes både som stenkærne, i pyrit og som aftryk i konkretionerne. Af aftrykkene kan der laves gode afstøbninger. Arten ligner nogle engelske Cassidae fra Eocænet. 

  

Galeodea anderseni Schnetler & Heilmann-Clausen, 2011 fra Trelde Næs.

Oligocæn

Fra Viborg Leret (Nedre Oligocæn) kendes Cassidaria depressa (i ældre litteratur kaldet Cassidaria nodosa. Den kendes fra Ølst og Ulstrup  (Sophienlund Teglværk).

Cassidaria depressa fra Ølst.

Fra Øvre Oligocænet (Branden Ler, Brejning Ler og leret ved Lyby Strand) kendes kun Semicassis rondeleti. Især ved Lyby Strand kan der findes store, flotte eksemplarer i konkretioner, mens eksemplarer i ler oftest er defekte. Ravn (1907) brugte navnet Cassis megapolitana for eksemplarer fra Øvre Oligocænet.  

Semicassis rondeleti fra Lyby Strand

Miocæn

Fra Klintinghoved Leret nævner Sorgenfrei (1940) kun Semicassis rondeleti.

Fra Arnum Formationen anfører Sorgenfrei (1958) kun Semicassis sp., der sikkert er Semicassis bicoronata (kendes fra Tysklands og Hollands aflejringer af samme alder). Der kendes kun juvenile (unge) eksemplarer fra denne formation.

Semicassis bicoronata

Boring ved Løgumkloster

Fra Gram Formationen kendes 2 arter, der begge er ret sjældne i hel stand: Galeodea echinophora og Phalium miolaevigatum. Den første fik nyt navn i 2005, da det blev fastslået, at den kunne betragtes som en underart af den Pliocæne Galeodea bicatenata.

Galeodea bicatenata marqueti Schnetler, 2005 og Phalium miolaevigatum fra Gram.